Terug van eigenlijk nooit weggeweest. Juicht!
Ja, het draait om bewust micro-organismen creëren en onderhouden, om de term 'gecontroleerd verrotten' toch maar niet te gebruiken ;-).
Maar die gezonde bacteriën (probiotica) zorgen er wel voor dat hun slechte varianten (pathogenen), schimmels of gisten vernietigd worden.
Probiotica versus prebiotica
- Probiotica zijn dus gezonde, levende micro-organismen. Ook onze eigen - van nature aanwezige - darmflora zijn probiotica. Door fermentatieprocessen worden ze gestimuleerd zich te vermenigvuldigen.
- Prebiotica is als het ware de voeding die de probiotica nodig heeft. Het zijn vaak vezels of inulines (vezelrijke koolhydraten) die essentieel zijn voor het evenwicht van de darmflora. Ze belanden onverteerd in de dikke darm en maken hem - als belangrijkste orgaan voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn - sterk en gezond.
Idealiter zorgen we dus voor een synbiotica, een combinatie van probiotica (oa in gefermenteerde voedingsmiddelen) met prebiotica (oa. in vezelrijke voeding).
(Alleszins: ik hoop dat hieruit ook mag blijken wat anti-biotica in je lijf teweeg brengt :s)
(Alleszins: ik hoop dat hieruit ook mag blijken wat anti-biotica in je lijf teweeg brengt :s)
"Humans did not create fermentation - it would be more accurate to state that fermentation created us" - Sandor Ellix Katz

Effecten van fermenteren
- verstevigt de darmwand en zorgt zo voor een sterker immuunsysteem
- zorgt voor een 'schone' omgeving: slechte bacteriën overleven moeilijk in een omgeving waar goede bacteriën de bovenhand halen
- bevat hoge concentraties aan vitamines (B, C, K)
- is voedzamer omdat het oorspronkelijke product beter opgenomen wordt in ons lichaam
- werkt ontgiftend en ontzurend
- helpt bij het herstel van darmflora na antibioticakuur (of chemo)
- creërt de zogenaamde 'vijfde smaak': umami ofte zoutzuur.
Let wel: we spreken hier wel degelijk over gefermenteerde producten die we zelf maken. Yoghurt en zuurkool uit de supermarkt bijvoorbeeld, bevatten in principe ook probiotica maar zijn meestal gepasteuriseerd waardoor veel waardevolle bacteriën verloren gaan.
Meer weten? Dit zijn alvast aanraders om mee te starten:
* www.anupana.be by Diego Van De Keere
* 'The Art of Fermentation' - Sandor Ellix Kratz
Geen opmerkingen:
Een reactie posten