woensdag 27 december 2017

Aan de slag: wortelcake met gedroogde vruchten

In een seizoen waar nog weinig 'boven' de grond groeit, is het aangewezen ook eens onder of net aan de grond te piepen. Daar verschuilen zich momenteel de vruchten en groenten die ons nu het meest met (aarde-)energie kunnen bevoorraden. Wortel, rapen, knolselder, venkel, pompoen, kolen... ze voorzien ons van de broodnodige wintervitaminen die ons lichaam gezond en warm kunnen houden.  

Geen fan van hutsepot / stoofschotels / winterpotjes?
Probeer dan deze wortelcake eens als dessert of zelfs ontbijt!

Ingrediƫnten

* 250 gram geraspte wortels
* 100 ml zonnebloemolie
* 3 soeplepels agavesiroop (of honing of rijstsiroop)
* 2 eieren
* gedroogde vruchten naar keuze (noten, rozijntjes, abrikozen,...)
* oranjebloesemwater
* 175 gram meel (speltbloem, boekweitbloem, amandelmeel of een mengeling van)
* koffielepel bakboeder
* koffielepel kaneelpoeder of kardemompoeder (optioneel)



Bereiding

* Laat de gedroogde vruchten even trekken in oranjebloesemwater

* Meng de wortel met de olie, siroop, eieren en geweekte vruchten.

* Meng apart ook de droge ingrediĆ«nten: meel, bakpoeder en kaneel/kardemom. 

* Voeg het wortelmengsel bij het meelmengsel en roer goed door.

* Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het deeg in de vorm.

* Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 100°C en daarna op 175°C tot de cake niet meer kleeft als je erin prikt. 

Smakelijk! En voor wie twijfelt: de wortelsmaak is totaal niet prominent aanwezig.
De vitamientjes des te meer ;-)






Met dank aan Veerle Waterschoot - www.cian.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten