zondag 29 oktober 2017

Aan de slag: sleedoornjenever

Deze 'aan de slag' is heel eenvoudig, maar vraagt wel wat 'afwacht-geduld': van de sleedoornbessen die je vandaag plukt, kan je ten vroegste over 6 à 8 weken in een jenevervorm genieten. Ideaal om te serveren op het volgende seizoensfeest (Yule of Kerstmis)? 

November is hét uitgelezen moment om sleedoornbessen te plukken. In principe moet er eerst wat (nacht)vorst over zijn gegaan die de bessen wat minder bitter maakt. Maar omdat onze winters een pak warmer en minder voorspelbaar zijn geworden, is het aangeraden niet op de vorst te wachten. 
Speel zelf voor 'vriesman' en steek je vers geplukte bessen een paar dagen in de diepvries. Laat ze daarna ontdooien op kamertemperatuur (niet valsspelen in de microgolfoven). 

Benodigdheden (voor 1 fles sleedoornjenever)

  • 250 gram ontdooide sleedoornbessen
  • 750 ml graanjenever
  • 175 g fijne kristalsuiker (of rietsuiker)
  • 1/8 liter water (125 ml)
  • glazen bokaal (inhoud: 1 liter)
  • glazen bewaarfles (inhoud: 75 cl)
Bereiding 

  • Was de bessen en doorprik ze één voor één met een tandenstoker of stopnaald. Giet ze daarna in de bokaal.
  • Kook de suiker met het water en roer goed tot alle suiker opgelost is.
    Laat afkoelen en voeg de jenever toe.
  • Giet de gesuikerde jenever over de bessen in de bokaal en sluit goed af. 
  • Laat de drank zeker 6 à 8 weken op kamertemperatuur staan en schud er geregeld eens mee.
  • Daarna zeef je het brouwsel door een neteldoek in een mooie glazen fles. 
  • Bewaar de fles in de koelkast en geniet (met mate ;-).
Ik hou van deze nathurel-versie. Maar experimenteer gerust volgens eigen smaak: vervang de jenever door rum of wodka voor een sleedoornlikeur ipv -jenever of voeg een extra smaaktoets toe met steranijs, gember, een kaneelstokje,...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten